Siden i fjor høst har 11 elever fra forskerlinja på Øvrebyen videregående skole arbeidet med et nytt og spennende skap for innsamling av returflasker. Med på veien har de fått gode råd og assistanse fra produktutviklingsavdelingen til Eskoleia AS. Prosjektet er en del av et samarbeid mellom industriklyngen 7sterke og alle skolene i regionen, og ble initiert av 7sterke
– Det har vært kjempegøy å holde på med dette. Nå er det bare noen detaljer som gjenstår før alt fungerer som det skal. Vi regner med å ha prototypen klar før påske, sier den entusiastiske gjengen med forskningselever.
Gjennomtenkte detaljer
Det sølvfargede vidunderet ser ut som en forvokst postkasse. Men selvsagt bedrar synet. Prototypen er langt mer avansert enn den ser ut ved første øyekast. Nydelig håndarbeid og gjennomtenkte detaljer. Den skrånende toppen, for eksempel.
– Det er for at ingen skal sette igjen flasker eller andre ting oppå lokket. Flaskene skal inn her, forklarer elevene, og forteller at skapet, beholderen, eller hva den nå kommer til å bli kalt til slutt, skal kunne ta imot 100 liter tomgods.
– Det er ganske mange flasker.
Jobbet intenst og effektivt
Det er en strålende og ivrig gjeng vi treffer denne mandag ettermiddagen i mars. Dette er en av timene elevene gleder seg til. De forteller om et kjærkomment avbrekk i teoretiske fag og tradisjonell skoleundervisning.
– Veldig nytt. Veldig spennende. Lite skoleaktig. Engasjerende, er dommen fra elevene.
– De begynte å jobbe med dette prosjektet rett etter høstferien i fjor, forteller forskningsfaglærer Dag Rønningen.
– I år har forskerlinja faget bare en skoletime i uka i tillegg til seks hele fagdager fordelt utover året. Elevene har virkelig jobbet intenst og effektivt med dette prosjektet, roser læreren, som forteller at forskerlinja er et relativt nytt tilbud.
– Vi startet opp denne linja i 2015, og det virker som denne linja blir stadig mer populær. I dette kullet er det 11 elever, men vi har allerede fått 15 søkere til neste år.
Imponert produktutviklingssjef
Eskoleia AS har vært delaktig i prosjektet siden oppstarten, og store deler av utviklingen har foregått i produksjonsavdelingen her. Produktutviklingssjef Øyvind Johnstad Ruud er imponert over det elevene har fått til.
– Dette ser veldig bra ut så langt. Det blir spennende å se det ferdige produktet når alle tekniske detaljer er på plass. Det er vanskelig å si om det er et kommersielt marked for et slikt produkt, men det er slett ikke utenkelig at dette kan bli et nytt satsingsområde for oss en gang i fremtiden. Dette avhenger også av riktige distribusjonskanaler.