– Her får elevene oppleve i praksis hva en moderne produksjonsbedrift faktisk er. Det kan jo hende at noen av dem ser mulighetene, og etter hvert søker seg til en lærlingplass her på Eskoleia.
Det sier lærer Tom Langbråten på sentrum videregående skole, som nylig tok med en gruppe elever til et besøk på produksjonsanlegget til Eskoleia AS. Her fikk ungdommene prøve seg på både stansemaskiner, kantknekker og i lakkeringen.

Kyndige veiledere

Ved kantknekkene får Hans Martin Jakobsen kyndig veiledning av Phuong T. Huynh.
-Dette må være helt nøyaktig. Se her, skal jeg vise deg.
– Sånn?
– Veldig bra. Så kontrollerer du med den her.
I andre enden av lokalet møter vi Birk Hart. Han følger nøye med mens en robot sprayer pulverlakk på en skapdør.
– Her blander vi fargene og styrer dysene, forklarer operatør Andreas Ullersmo.
– Interessant, mener Birk.
Om dette kunne være noe for fremtiden?
– Vi får se.

En investering i fremtiden

Produksjonssjef Arne Hagen hos Eskoleia AS er imponert over interessen og iveren som elevene viser. Det er han som er vertskap for besøket og som sørger for at alt går som det skal.
– For oss er dette en investering for fremtiden og en del av samfunnsansvaret vårt. Her får elevene se og føle på hvordan det er å jobbe i en fremtidsrettet og innovativ produksjonsbedrift. De får også kjenne på miljøet og møte en del av de som jobber her, forteller Hagen, som ikke legger skjul på at rekruttering er en viktig del av opplegget.
– Hovedmålet for oss er å rekruttere dyktige lærlinger. Vi trenger minst en til to lærlinger hvert år, og vi håper at noen av disse elevene kan bli interessert i et slikt opplegg her hos oss. I tillegg håper vi å se flere av dem som ansatte hos oss på sikt, vi må stadig være på utkikk etter nye og dyktige medarbeidere.

Trivsel skaper blomstring

– Gutta har godt av å bli litt møkkete på henda, for å si det på den måten. De fleste synes det er artig å slippe litt vekk fra skolebenken, og det kan godt hende noen ser muligheter her som de ikke visste om fra før. Dette er jo en attraktiv arbeidsplass som vil kunne være midt i blinken for mange av disse ungdommene. Det er viktig for oss å vise dem hvilke muligheter som finnes her i deres eget nærmiljø. Jo mer de har sett av mulighetene, jo bedre valg er de i stand til å gjøre, mener lærer Langbråten.
– Her får de oppleve ting som vi ikke har mulighet til å lære bort i et klasserom, og det virker som om de fleste er veldig positive til det de opplever her hos Eskoleia AS. Og det er akkurat det vi ønsker. Trives de på plassen, så blomstrer de.