Vidar Vardeberg (46) er i ferd med å gå i sin fars fotspor. Som faren har han nemlig tilbrakt hele sitt voksne liv på jobb hos Eskoleia AS. Han mener det er verdens beste arbeidsplass, og kunne ikke tenke seg noe annet.

– Det var far som tipset meg om et ledig vikariat der han jobbet. Det var om høsten 1994 at han fikk meg ned til det som den gang het NGM Produkter A/S på Langeland. Da var jeg akkurat ferdig med førstegangstjenesten, og var overlykkelig da NGM trengte en vikar. Siden ble det noen månedsvikariater til før jeg fikk tilbud om fast stilling et halvt års tid senere, sier Vardeberg.

Ble med på lasset

Mens faren flyttet med den tradisjonsrike gjerdefabrikken fra Oslo til Kongsvinger i 1966, ble også Vidar med «på lasset», som han sier, da NGM ble en del av det som i dag er Eskoleia AS.

– Jeg jobbet først som operatør i kantknekka i 15 år før jeg ble formann på mekanisk i 2009. Her har jeg ansvar for knekking, sveising og stansing. Alt som skjer fram til lakkeringen, forteller den sympatiske mannen, som gjennom glassveggene i kontoret har uhindret utsyn over både folk og maskiner. Folkene hans banker ikke på. De stikker bare hodet inn.

– Dø Vidar, skal vi kjøre med stangholder, hell?

Drømmejobben

Formannen stortrives i jobben hos Eskoleia AS, og har ingen planer om å flytte på seg.

– Hvorfor skulle jeg det? Dette er jo drømmejobben for en som elsker å jobbe med mennesker, sier Vardeberg som både har ansvaret for ordinært ansatte og tiltaksdeltakere. Her skjer det noe hele tiden. Det er alltid noen nye utfordringer å ta tak i. Produksjonen går for fulle mugger, og både produkter og mennesker utvikler seg hele tiden. Og det som er av problemer løser vi etter hvert som de oppstår.

Hadde skolevansker

Vidar Vardeberg er typen som ikke nøler med å ta med jobben hjem når det trengs. Og hjem er barndomshjemmet på Langeland som han deler med kona Hilde og de to barna på henholdsvis 23 og 18 år.

– Hilde er ei super Magnorjente. Vi feirer snart 20 års bryllupsdag.

Selv fylte Vidar nylig 46 år, og håper på fortsatt mange gode arbeidsår på Eskoleia. Han forteller om en vanskelig skolegang og store problemer med lese- og skrivevansker.

– Jeg har nok ingen imponerende CV, nei. Jeg fikk ikke engang godkjent grunnkurset på videregående. Jeg hadde for stort fravær. Det er veldig demotiverende å gå på skole når du hele tiden kommer til kort. Det er en nedadgående spiral som du ikke kommer ut av, sier formannen, som mener NGM og Eskoleia ble redningen for ham.

– Nå har jeg hatt to egenmeldinger på 26 år. Det sier vel sitt.